Dr Tadeusz Wesołowski zwiększa udziały w Braster S.A.

Spółka Braster S.A. poinformowała o przekroczeniu progu 10% głosów w WZA, przez Tadeusza Wesołowskiego i podmiot przez niego kontrolowany.

W piątek 10 kwietnia Spółka otrzymała zawiadomienie o przekroczeniu przez dr Tadeusza Wesołowskiego (wraz z podmiotem przez niego kontrolowanym) progu 10 proc. zaangażowania w głosach na WZA spółki BRASTER S.A. Ostatnie transakcje na sesji giełdowej przed przekroczeniem progu zawierane były po średniej cenie 19,94 zł. Obecnie dr Tadeusz Wesołowski bezpośrednio i przez podmiot kontrolowany posiada 303 300 akcji Spółki, stanowiące 10,06 proc. kapitału zakładowego i dające 10,06 proc. głosów na WZA.

- Bardzo cieszymy się ze zwiększenia zaangażowania w akcje Brastera przez dr Tadeusza Wesołowskiego. Świadczy to o jego przekonaniu o potencjale Spółki i rozwijanej przez nią technologii – mówi Marcin Halicki, Prezes Zarządu BRASTER S.A.

Dr Tadeusz Wesołowski w dniu 16 lutego 2015 r. przekazał informację o przekroczeniu 5 proc. w kapitale Spółki, co oznacza, że od tego czasu nabył 117 779 akcji.

Według publicznie dostępnych danych, poza dr Tadeuszem Wesołowskim ponad 5 proc. akcji Brastera posiadają również fundusze kontrolowane przez Ipopema Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. (Ipopema TFI), Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. (DM BOŚ), a także przedstawiciele władz Spółki: Członek Rady Nadzorczej Grzegorz Pielak i Wiceprezes Zarządu dr inż. Henryk Jaremek. Akcjonariuszem Brastera jest także Prezes Zarządu Marcin Halicki, który niedługo po objęciu stanowiska w październiku ub.r. nabył łącznie 58 072 akcje Spółki, za kwotę 420 tys. zł. i wszedł tym samym w posiadanie akcji reprezentujących 1,93 proc. kapitału zakładowego BRASTER S.A. oraz głosów na Walnym Zgromadzeniu.

8 kwietnia Spółka poinformowała o zawarciu przez głównych akcjonariuszy i przedstawicieli władz Spółki umów lock-up, które będą obowiązywać przez rok od momentu ustalenia ostatecznej ceny akcji w nowej ofercie. Do niezbywania akcji zobligowali się dwaj najwięksi inwestorzy instytucjonalni: DM BOŚ oraz Ipopema TFI, którzy posiadają odpowiednio 10,85 proc. oraz 10,63 proc. udziałów w kapitale zakładowym Spółki i tyle samo głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy. Umowę podpisali również przedstawiciele Zarządu Spółki Marcin Halicki, Henryk Jaremek, Konrad Kowalczuk, a także wchodzący w skład Rady Nadzorczej Grzegorz Pielak i Tomasz Binkiewicz.

Pod koniec stycznia Spółka złożyła do Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) wniosek o wznowienie postępowania w sprawie zatwierdzenia prospektu emisyjnego. Zatwierdzenie prospektu da Spółce możliwość przeniesienia notowań na główny rynek Giełdy Papierów Wartościowych (GPW).

Za nami czwartek na NewConnect - z obrotem ...
4,03 mln zł - taką sumą handlowano w środę ...
City Inspire przed ...
City Inspire S.A. zajmująca się realizacją ...