SFK Polkap S.A. - kolejny dobry kwartał

Skoczowska Fabryka Kapeluszy POLKAP S.A., wypracowała 1.110 tys. zł zysku netto w 2 kw. 2015 r. przy przychodach wynoszących 4.936 tys. zł. Dobre wyniki finansowe są rezultatem utrzymywania wysokiej jakości oferowanych produktów.

W analogicznym okresie ub. roku Spółka miała 120 tys. zł zysku netto, a jej sprzedaż sięgnęła 2.503 tys. zł. Po dwóch kwartałach br. Emitent osiągnął już zysk netto przekraczający 2.570 tys. zł, a jego przychody ukształtowały się na poziomie 9.808 tys. zł. Produkty Polkapu wyróżniają się na tle konkurencji bardzo wysoką jakością, co przekłada się na wysokie zainteresowanie nimi ze strony potencjalnych nabywców.

Wypracowane przychody i zyski w 2 kw. 2015 r. potwierdzają, że pozytywna tendencja wyników finansowych z 1 kw. br. została utrzymana. Nasze produkty cechuje bardzo wysoka jakość, która pozwala nam konkurować z innymi producentami w branży. Wierzę, że realizacja założeń strategii rozwoju umożliwi nam osiąganie dobrych wyników finansowych w kolejnych kwartałach.” - mówi Paweł Kaliciak, Prezes Zarządu Spółki Skoczowska Fabryka Kapeluszy S.A.

Spółka bardzo dynamicznie rozwija swoją działalność na rynku polskim w każdym asortymencie oferowanych wyrobów, pracując nad nawiązywaniem nowych relacji z producentami oraz dystrybutorami odzieży. Polkap promuje swoje wyroby m.in. poprzez osobiste kontakty i prezentacje oraz bierze także udział w targach i imprezach wystawienniczych na rynkach międzynarodowych. Sytuacja w branży jest bardzo wymagająca, ale Spółka posiada wypracowane relacje oraz renomę biznesową, co pozwoliło jej zrealizować szereg zamówień w ostatnich kwartałach. Najważniejszym źródłem przychodów Emitenta pozostaje sprzedaż eksportowa, głównie do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Austrii, Izraela oraz krajów Ameryki Płd.

Czujemy się coraz mocniejsi na rynkach zagranicznych, ale nie zapominamy o polskim rynku i aktywnie rozwijamy na nim swoją działalność. Aby sprostać wzrostowi zamówień od nowych i obecnych klientów, zdecydowaliśmy się zatrudnić nowych specjalistów. Widzimy także, że sukcesy sprzedażowe są istotnie powiązane ze wzrostem zatrudnienia. Cały czas prowadzimy działania mające na celu nawiązywanie nowych relacji biznesowych, które powinny zaowocować podpisywaniem nowych kontraktów handlowych.” - podsumowuje Kaliciak.

Skoczowska Fabryka Kapeluszy POLKAP S.A. jest spółką notowaną na rynku NewConnect od sierpnia 2012 r., która zajmuje się produkcją i dystrybucją kapeluszy oraz półproduktów z wełny, a także włosa króliczego. W marcu 2014 r. jej obligacje zadebiutowały również na rynku Catalyst, a środki pozyskane z emisji dłużnych papierów wartościowych Spółka przeznaczyła, m.in. na zakup licencji do marek. Polkap wypracował w 2014 r. zysk netto w wysokości 1.027 tys. zł przy przychodach na poziomie 11.635 tys. zł.