Emporium S.A o swojej sytuacji finansowej

W związku z zawieszeniem obrotu akcjami spółki Emporium S.A, Zarząd wydał wczoraj komunikat odnośnie bieżącej sytuacji finansowej Emitenta.

Przyjęta strategia rozwoju Spółki zakładała pierwotnie uruchomienie dwóch lokali dla własnych marek, przy ul. Żurawiej w Warszawie. Lokale miały znajdować się pod nazwą "Wanilia" oraz "Papa Cafe". Emitent stwierdził, iż o opóźnieniach związanych z otwarciem nowych lokali oraz o zmianie strategii informował zarówno w raporcie kwartalnym za III kwartał 2011, jak i w raporcie bieżącym z listopada ub. r. Owe opóźnienie spowodowało mniejsze niż planowane przychody z tytułu bieżącej działalności, a Spółka do dnia dzisiejszego ponosi koszty związane z wynajmem tych lokali (nie otwartych).

Dodatkowo w pozostałych lokalach Spółki odnotowano również spadek przychodów. Spółka zwraca uwagę, iż na niekorzystną sytuację finansową wpływ miał również brak możliwości alternatywnego sposobu finansowania i obniżenie rezerw finansowych. W efekcie tych wydarzeń Spółka wstrzymała realizację przyjętej strategii, o czym również informowano w raporcie bieżącym. Do tej pory Spółce udało się wypowiedzieć jedną z dwóch umów najmu lokalu. Zarząd stwierdza, iż istnieje duże prawdopodobieństwo, iż to samo stanie się zd rugą umową. Na dzień 16 lutego Spółka posiadała łączną kwotę zaległości netto z tytułu opłat za czynsz w wysokości ponad 114 tyś. zł.

Ale to nie wszystko. Jeżeli do tej kwoty doliczyć zaległości za opłaty czynszu za biuro, w którym mieści się siedziba Spółki i pozostałe trzy wynajmowane lokale usługowe, wartość ta wynosi około 200 tyś. zł. Emitent zwrócił jednak uwagę, iż opóźnienia w realizacji zobowiązań wobec najemców nie przekraczają jednak dwóch miesięcy.

Spółka prowadzi rozmowy w celu rozłożenia płatności w czasie, aczkolwiek zdaniem Zarządu występuje duże prawdopodobieństwo tego, że umowy zostaną wypowiedziane, czego konsekwencją będzie wystąpienie przez wynajmujących z roszczeniami z tytułu umowy najmu. Poinformowano również, iż zaległości czynszowe z innych lokali niż przy ul. Żurawiej znajdują swoje pokrycie w depozytach, stanowiących zabezpieczenie wynajmujących. Łączna wartość wpłaconych przez Spółkę depozytów to 274 tyś. zł. Pdobnie wygląda sytuacja z wynajmem lokalu w Warszawie przez spółkę zależną Sonland Sp.zo.o.o, gdzie zobowiązania  wynoszą około 80tyś. zł, gdzie opóźnienie nie przekracza dwóch miesięcy, a ponadto kwota zaległości jest pokryta w depozycie.

Zarząd zwrócił uwagę, iż dodatkowym ryzykiem, które może mieć niekorzystny wpływ na sytuację finansową Spółki jest możliwość wystąpienia przez wynajmującego lokalu przy ul. Żurawiej z żądaniem zapłaty kary umownej, która może sięgnąć 1,5mln zł w związku z wypowiedzianą umową najmu oraz 3,4mln zł z tytułu drugiej z łączących wynajmującego ze Spółką umów. Kwoty te są równe wartości czynszu najmu za okres na jaki zostały zawarte początkowo umowy najmu.

W konsekwencji Zarząd zwrócił uwagę, iż wysokość wszystkich opóźnień w spłacie zobowiązań i ryzyko konieczności spłaty którejkolwiek ze wskazanych akr umownych powoduje duże ryzyko utraty płynności finansowej przez Emitenta, co może prowadzić w konsekwencji do upadłości

W raporcie kwartalnym Spółka ujawniła nienajlepsze wyniki za IV kwartał i wstępne za 2011r. Ostatni kwartał ubiegłego roku zakończył się stratą netto na poziomie niemal 0,5mln zł. W ujęciu narastającym spółka poniosła stratę rzędu niecałych 1,8mln zł, a wartość przychodów netto spadła w ciągu roku z 6,1mln zł w 2010 do 5,3mln zł w 2011. Na stan 31 grudnia Spółka posiadała jedynie 160 tyś. zł środków pieniężnych, więc nie ma mowy o możliwości spłaty z tych funduszy zobowiązań.

Jacek Jarosz