Kupiec S.A. poszukuje nowych projektów inwestycyjnych

Spółka Kupiec S.A. odnotowała w 2014r. 73 tys. zł zysku netto oraz 23.094 tys. zł przychodów. Emitent zamierza dalej rozwijać działalność spedycyjną oraz poszukiwać nowych projektów inwestycyjnych.

W 2013 r. Spółka wypracowała 53 tys. zł zysku netto, a jej sprzedaż sięgnęła 13.001 tys. zł. Działania prowadzone przez Kupiec S.A. w zakresie rozwoju segmentu spedycji krajowej zaowocowały osiągnięciem miesięcznych przychodów na poziomie 2 mln zł, co pozwoliło zanotować ich najwyższy poziom w całej historii Spółki. Emitent koncentruje się obecnie na przekroczeniu poziomu miesięcznych przychodów w wysokości 2,5 mln zł, a realizacja tego celu może nastąpić już w 2 poł. 2015 r. Wraz ze wzrostem sprzedaży i utrzymaniem poziomu marży na stałym poziomie, zyski Kupca powinny ulegać dalszemu wzrostowi w najbliższych kwartałach.

Koniunktura na rynkach międzynarodowych nam sprzyja, stąd nasze aspiracje do dalszego powiększania obrotów. Patrząc na już zrealizowane wyniki, to do progu 2,5 mln zł miesięcznie możemy się zbliżyć już w II kw. 2015 r. Uzyskiwane marże również wyglądają bardzo obiecująco.” - ocenia Leszek Wróblewski, Prezes Zarządu Spółki Kupiec S.A.

Kupiec S.A. w minionym roku był bardzo aktywny w zakresie rozwoju nowych przedsięwzięć biznesowych. Najważniejszym z nich była spółka BVT S.A., zajmująca się windykacją pakietów wierzytelności masowych, której akcje powinny zostać w najbliższym czasie wprowadzone do obrotu na rynku NewConnect. Drugim projektem inwestycyjnym Kupca jest spółka Windykacja PL Sp. z o.o. również działająca w branży windykacyjnej. Emitent odnosi podwójne korzyści z rozwoju spółek należących do Grupy, bowiem może liczyć na wzrost wyceny posiadanych aktywów oraz otrzymywać dywidendy, tak jak to miało miejsce w ostatnim czasie w przypadku BVT.

Kolejnym segmentem biznesowym, w którym Spółka chce prowadzić działalność i rozwijać nowy projekt może być branża usług wspierających działalności dużych korporacji i podmiotów gospodarczych. Zarząd Kupca dostrzega duży potencjał w tej branży i zamierza wykorzystać sprzyjającą koniunkturę. Emitent nie wyklucza wydzielenia ze swoich struktur działalności spedycyjnej, tak aby zwiększyć swoją transparentność.

Cały czas czekam na debiut BVT S.A. na rynku NewConnect, który będzie sprawdzianem nowego modelu rozwoju Spółki jako inkubatora uruchamianych od zera, dobrze prosperujących firm, następnie wprowadzanych na alternatywny rynek. Od tego zależy czy obrany kierunek będę kontynuował czy też skupię się na rozwoju tego, co już posiadamy. Ja osobiście w to wierzę i widzę też coraz większe zainteresowanie inwestorów, gdyż kurs Kupca od 1 maja br. wzrósł o 20%, a obroty zwiększyły się 10-krotnie w stosunku do kwietnia i oscylują na poziomie przekraczającym 15 tys. zł dziennie. Są to dobre symptomy przed nadchodzącą, moim zdaniem, jeszcze większą aktywnością na akcjach Spółki, której potencjał zaczyna być dostrzegany.” - dodaje Wróblewski.

W 1 kw. br. Kupiec S.A. osiągnął 91 tys. zł zysku netto, a jego przychody zwiększyły się do poziomu 6.733 tys. zł, co było najwyższym wynikiem kwartalnej sprzedaży w całej historii Spółki.Jednym z akcjonariuszy Emitenta jest inwestor finansowy - ABS Investment S.A.

NCIndex ukończył dziś bieg na poziomie ...
Kofama w reorganizacji
W Kędzierzynie-Koźlu, mieście położonym na ...
Auto-Spa S.A. realizuje ...