STARLIMS wspiera jakość w polskim budownictwie

Selvita S.A. zakończyła projekt wdrożenia systemu informatycznego STARLIMS w firmie GAMRAT S.A., jednym z największych w Polsce przetwórców tworzyw sztucznych.

Podczas wyboru systemu informatycznego przeprowadziliśmy swoje „prywatne śledztwo”. Szukaliśmy rozwiązania niezawodnego, a jednocześnie przyszłościowego. Oprócz przeglądu dostępnych na rynku systemów do laboratoriów równolegle ocenialiśmy dostawców usług wdrożeniowych. Zdawaliśmy sobie bowiem sprawę, że wysiłek organizacyjny, jaki musimy poświęcić na wdrożenie i przeszkolenie personelu to czas, który ma rzeczywisty  wymiar finansowy.  Dlatego też nie stać nas było na ryzyko  poniesienia kosztów  związanych z nietrafnym wyborem dostawcy rozwiązania .Ostatecznie nasz wybór padł na system STARLIMS wdrażany przez Selvitę ze względu na duże doświadczenie tej firmy w zakresie realizacji projektów informatycznych, a także bogatą funkcjonalność, elastyczność i nowoczesność dostarczanej aplikacji. Ponadto chcieliśmy mieć gwarancję, że system będzie na bieżąco dostosowywany do zmian w przepisach, a my będziemy mieć wsparcie w tym zakresie.” – powiedziała Barbara Madejczyk-Piękoś, Kierownik ds. Jakości Centrum   JAKOŚĆ, laboratorium badawczego  GAMRAT S.A.

Zakres wdrożenia systemu STARLIMS w GAMRAT S.A. objął m.in. obieg próbki w laboratorium, nadzór nad aparaturą, obsługę kart badań, sprawozdań, świadectw odbioru i zestawień zbiorczych.

Najpierw było zaciekawienie, a potem niepewność – czy to się powiedzie, czy u nas system się sprawdzi? Kolejny etap to okres wytężonej pracy: projektowanie, wdrażanie, szkolenia, aż wreszcie satysfakcja, iż wszystko poszło zgodnie z planem. Teraz mamy niezawodne narzędzie, dzięki któremu w czasie rzeczywistym uzyskujemy informacje tak bardzo potrzebne w dostarczaniu produktów o światowej jakości.”– powiedział  Jan Czarny, Szef Centrum JAKOŚĆ  GAMRAT S.A.

„Proces  wdrożenia  zintegrowanego  systemu  informatycznego  to  przedsięwzięcie  trudne  merytoryczni e  i powodujące usprawnienia w kluczowych procesach. Sukces projektu był możliwy dzięki bardzo dużemu zaangażowaniu pracowników firmy GAMRAT S.A. oraz wzorowemu prowadzeniu projektu wdrożenia systemu STARLIMS przez Selvitę.” – powiedział Sebastian Kwaśny, Dyrektor Departamentu Bioinformatyki, Członek Zarządu w Selvita S.A.

Zakłady Tworzyw  Sztucznych GAMRAT  S.A. są  producentem  najwyższej jakości materiałów  budowlanych z  polichlorku winylu  oraz  polietylenu,  przeznaczonych  głównie  na  potrzeby  budownictwa   infrastrukturalnego  oraz  użyteczności publicznej.  Czołowe  miejsce  wśród  światowych  producentów   branży  tworzyw  sztucznych,  a  także  systematycznie wzrastające zaufanie u Klientów Gamrat zawdzięcza sukcesywnie wprowadzanym innowacjom i udoskonaleniom, zarówno pod kątem produktowym, technologicznym, jak i usługowym.

Selvita S.A. jest polską firmą założoną w 2007 roku w Krakowie, która stanowi unikalne połączenie zespołu menadżerskiego, doświadczonego w branży zaawansowanych technologii informatycznych i eksporcie know-how oraz wysokiej klasy zespołu naukowców z obszaru chemii, farmacji, biologii molekularnej, biotechnologii i informatyki. Misją Selvity jest dostarczanie kompleksowych  rozwiązań  dla  jednostek  badawczo-rozwojowych  i  komercyjnych  umożliwiających  obniżenie  kosztów wprowadzania innowacyjnych produktów na rynek.
Więcej informacji o firmie na stronie: www.selvita.pl

O STARLIMS Corporation

STARLIMS Corporation od chwili założenia w 1986 roku jest jednym z wiodących światowych  producentów  systemów zarządzania informacją laboratoryjną (LIMS). Obecnie firma należy do koncernu Abbott. Na liście referencyjnej STARLIMS znajduje się ponad 700 wdrożeń w 40 krajach całego świata, w  takich dziedzinach jak: ochrona środowiska, przemysł chemiczny,  petrochemiczny,  spożywczy,  farmacja,   diagnostyka,  badania  kliniczne,  kryminalistyka  i  inne.  Dzięki  sieci doświadczonych partnerów systemy STARLIMS docierają do użytkowników zlokalizowanych w USA, Kanadzie, Europie, Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej

Źrodło: Selvita S.A.